Какво наследяват децата от майките си и какво от бащите си?

Какво наследяват децата от майките си и какво от бащите си?
31 август 2020

У нас народното вярване гласи, че момченцата приличат на майките си, а момиченцата – на бащите си. И ако при първото съществува ясна научна обосновка, свързана с хромозомите, то при второто не е съвсем така.

Децата от мъжки пол наследяват само една Х-хромозома от майката и тази хромозома е богата на гени, отговарящи за външността като форма на лицето, форма и големина на очите, скули, вежди и т. н. При момичетата положението е малко по-различно, тъй като те наследяват една Х-хромозома от майката и една от таткото. Това означава, че има равен шанс да приличат на всеки от тях.

Гените се делят на рецесивни (слаби гени) и доминантни (силни гени). Учените от Университета на Южна Калифорния правят редица проучвания в тази посока и стигат до извода, че русата коса и сините очи се дължат на рецесивни гени. Тъмните очи и къдравата коса са в следствие на доминантни гени и шансът да бъдат предадени на детето е по-голям.

Косата
Плешивостта сред представителите на силния пол се наследява по майчина линия, показват изследванията. Ако дядото от страна на майката е плешив, то шансът и внукът да последва тази съдба, е съществен. Къдравата коса е в следствие на силен и доминантен ген и е почти сигурно, че ако единият от родителите е с буйни къдрици, това ще е наследено от детето.

Ушите
Ако имате щръкнали уши, които отгоре на всичкото са и доста големи, то е твърде вероятно да сте ги наследили от баща си или от някой друг роднина по бащина линия.

Трапчинките
Трапчинките, които мнозина смятат за доста чаровни, се предават през поколение. Ако вие имате такива, може би някоя ваша баба или дядо също са ги имали, което пък значи, че и някое от внучетата ви е доста вероятно да наследи тези специфични дупчици по бузките.

Гласът
Във времето, в което стационарните телефони още бяха на мода, почти на всеки се е случвало да изпадне в нелепа ситуация, обърквайки гласовете на майка и дъщеря или на бащата и сина. Причината се крие именно във факта, че има съществен шанс гласът на майката да се предаде по наследство към дъщерята, а този на бащата – към сина.

Зъбите
Здравината на зъбите и начинът, по който те изглеждат, също имат своята наследствена обусловеност и се предават по генетичен път. Тук обаче няма ясна тенденция дали склонността ни да образуваме кариес или зъбите ни да са бели и здрави се дължи на майчините или бащините гени.

 

 

 

 

Източник: Първите7

13 октомври 2020
Ползи от пелените за многократна употреба

Светът се променя, развива се и взима само най-доброто от вековете. Ето защо и пелените за многократна употреба се връщат отново, но този път по-удобни, с по-атрактивен и променен дизайн.

прочети още
5 октомври 2020
Златното триминутно правило за родители

Колко време прекарвате с детето си всеки ден, след като се приберете у дома? На практика са нужни около 30-40 минути да приготвите вечеря, около 15 да му прочетете приказка и един кратък миг, в който да го целунете за лека нощ.

прочети още
23 септември 2020
Как музиката влияе върху развитието на децата

Децата и музиката вървят ръка за ръка, а пеeнeто, пляскането с ръце и танците са част от естествения им език, защото те са по-чувствителни към ритъма на музиката от възрастните.

прочети още
14 септември 2020
Какви домашни задължения трябва да имат децата от 3 до 7 години?

Много родители смятат, че ако дават на децата да вършат домакинска работа, това ще им отнеме много време от най-безгрижните години в живота. От друга страна, психолозите смятат, че когато на децата се даде възможност да помагат вкъщи, те се чувстват като пълноценни членове на семейството, научават се да бъдат независими и свикват да не се плашат от отговорността.

прочети още
8 септември 2020
Митове за детския сън

Ето тритe най-известни мита за детския сън.

прочети още
19 август 2020
Какво е любов според децата?

Този въпрос задали на деца от 4 до 8 години. Отговорите, които получили били по-смислени и по-дълбоки, отколкото някой е можел да очаква

прочети още
10 август 2020
ВЪЗРАСТОВИТЕ КРИЗИ ПРИ ДЕЦАТА НА 1, 3 И 7 ГОДИНИ

Психиката на детето в процеса на развитие минава през определени етапи, които се наричат ​​критични периоди. Защо критични? Защото в тези възрастови интервали съществуват противоречия във вътрешното състояние на детето, разминаване между неговите желания и възможности и необходимостта му от утвърждаване в отношенията със семейството и околните.

прочети още
29 юли 2020
Бебешка баня

Имате всички основни бебешки принадлежности, детската стая е подготвена и се прибрахте с новороденото си у дома от болницата. Всичко е толкова прекрасно. Но когато дойде време за първата баня на бебето, изведнъж изникват много въпроси. Кога трябва да го изкъпем и колко често, каква е правилната температура на водата? Не се притеснявайте. Ще ви разкажем за най-важното, за да ви подготвим за първата баня на бебето и след това.

прочети още
22 юли 2020
За децата и книгите

Четенето е една страхотна възможност да прекарате приятни мигове с малчуганите си, а така ще породите у тях нестихваща любов и страст към книгите.

прочети още
20 юли 2020
Колко градуса трябва да е в стаята на новородено?

Според повечето педиатри, температурата в стаята на бебчето трябва да е около 20-22 градуса. Някои деца предпочитат да са на по-хладно, когато са добре облечени и завити. Други се чувстват добре, ако в стаята е по-топличко, но те не са много облечени.

прочети още
15 юли 2020
Защо децата хленчат и как да се справим с това?

Хленченето може да изнерви дори и най-търпеливата майка. То е форма на общуване и децата често го използват в опит да задоволят нуждите си. Понякога тези нужди са прости, като „Искам да нося розовата си рокля 5-ти ден подред“. Друг път е маскиран начин за комуникация за по-малко очевидни нужди като внимание, глад, сънливост. Когато хленченето огласява къщата ви, трябва да знаете няколко метода, за да си върнете хармонията.

прочети още
7 юли 2020
Имаме само 18 лета с децата си

Лятото е тук и в ума ми се въртят всички вълнуващи планове за нещата, които ще правим с моя мъник. Ще отидем в зоопарка, на плаж и нямам търпение да видя изражението му, когато види светулка за пръв път. Искам да имам възможността да се наслаждаваме заедно на топлите летни вечери, за това планувам да го оставя поне няколко вечери да постои до късно, за да си поиграем на лунна светлина и да хапнем сладолед.

прочети още
6 юли 2020
За и против бибероните

С едно нещо могат да се съгласят всички бебета: смученето на нещо е страхотно - всъщност новородените използват този рефлекс като един от най-добрите начини да намерят утеха. От практическа гледна точка биберонът е в краткия списък с неща, които могат да дадат на вскички спокойствие и тишина. Но преди да си накупите дузина залъгалки, научете за плюсовете и минусите на използването на биберон, за да определите дали е подходящо за вашето бебе.

прочети още
29 юни 2020
Съвети за лека и здравословна бременност

Вече знаеш, че си бременна и със сигурност си безгранично щастлива. Това е период, който носи незабравими емоции! Доброто здравословно състояние по време на бременност е важно за теб и за бебето.

прочети още
25 юни 2020
Основни навици, които децата до 3 години да усъвършенстват

Малките деца растат и се развиват изключително бързо, а мозъкът им в тази възраст е способен да поглъща много информация ако е предоставена достъпно. След 3 годишна възраст те са развили личността си и би трябвало да уважаваме както тях, така и волята им. Но дотогава нашата задача е да формираме няколко основни навика у тях.

прочети още
27 ноември 2019
Polartec® Alpha® - съхранява топлината, запазва природата

Защо термоизолацията на Polartec® Alpha® е отлична и как тази тъкан помага за съхранение на ресурсите и запазването на природата?

прочети още