Какви домашни задължения трябва да имат децата от 3 до 7 години?

 Какви домашни задължения трябва да имат децата от 3 до 7 години?
14 септември 2020

Трябва ли децата да имат домашни задължения? На каква възраст е добре да започнем да им поставяме такива? Какви да бъдат домашните задължения според възрастта?

Как да започнем?

 • Заедно с децата направете списък на нещата, които трябва да се свършат в семейството.
 • Отделете достатъчно време, за да покажете на децата как да вършат работата. Когато те е почувстват готови да вършат работа сами, кажете им че сте на разположение.
 • Дайте на децата подходящи пособия, например по-малка метла, четка или градинарски инструменти.
 • Определете време за извършване на домашната работа, като всички работят заедно.
 • Поощрявайте съдействието, вместо качеството на свършената работа. Ако вашете малко дете загуби интерес към миенето на вилиците по средата на работата, благодарете му за свършеното.
 • Не се чуствайте виновни пред децата и не вършете тяхната работа, само защото имат много домашни и спортуват.
 • Постарайте се задълженията, които им възлагате, да бъдат подходящи за възрастта им.

Примери за  домашни задължения при деца на 3-годишна възраст

 • Да събират и подреждат играчките си
 • Да се учат да подреждат вилици, лъжици, салфетки, чинии.
 • Да отсервирват техните прибори
 • Да почистват, когато разпилеят нещо
 • Да подреждат дрехите си
 • Да сгъват чорапи

Примери за  домашни задължения при деца на 4-годишна възраст

 • Да подреждат масата, като знаят разположението на приборите
 • Да хранят домашните любимци
 • Да помагат с оправянето на леглата
 • Да помагат с миенето на чиниите
 • Да бършат праха

Примери за  домашни задължения при деца на 5-7-годишна възраст

 • Да помагат за избора на храна при пазаруване
 • Да изтърсват покривките
 • Да поливат растенията
 • Да си приготвят кутия с храна за училище
 • Да вдигат телефона и да се научат да го ползват при нужда
 • Да изхвърлят боклука
 • Да мажат филийки

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: Родител.бг

23 септември 2020
Как музиката влияе върху развитието на децата

Децата и музиката вървят ръка за ръка. Пеeнeто, пляскането с ръце и танците са част от естествения им език, защото те са по-чувствителни към ритъма на музиката от нас възрастните.

прочети още
8 септември 2020
Митове за детския сън

Ето тритe най-известни мита за детския сън.

прочети още
31 август 2020
Какво наследяват децата от майките си и какво от бащите си?

Много родители си задават въпроси за това на кого прилича детето им, кои черти и особености е наследило от един от родителите.

прочети още
19 август 2020
Какво е любов според децата?

Този въпрос задали на деца от 4 до 8 години. Отговорите, които получили били по-смислени и по-дълбоки, отколкото някой е можел да очаква

прочети още
10 август 2020
ВЪЗРАСТОВИТЕ КРИЗИ ПРИ ДЕЦАТА НА 1, 3 И 7 ГОДИНИ

Психиката на детето в процеса на развитие минава през определени етапи, които се наричат ​​критични периоди. Защо критични? Защото в тези възрастови интервали съществуват противоречия във вътрешното състояние на детето, разминаване между неговите желания и възможности и необходимостта му от утвърждаване в отношенията със семейството и околните.

прочети още
29 юли 2020
Бебешка баня

Имате всички основни бебешки принадлежности, детската стая е подготвена и се прибрахте с новороденото си у дома от болницата. Всичко е толкова прекрасно. Но когато дойде време за първата баня на бебето, изведнъж изникват много въпроси. Кога трябва да го изкъпем и колко често, каква е правилната температура на водата? Не се притеснявайте. Ще ви разкажем за най-важното, за да ви подготвим за първата баня на бебето и след това.

прочети още
22 юли 2020
За децата и книгите

Четенето е една страхотна възможност да прекарате приятни мигове с малчуганите си, а така ще породите у тях нестихваща любов и страст към книгите.

прочети още
20 юли 2020
Колко градуса трябва да е в стаята на новородено?

Според повечето педиатри, температурата в стаята на бебчето трябва да е около 20-22 градуса. Някои деца предпочитат да са на по-хладно, когато са добре облечени и завити. Други се чувстват добре, ако в стаята е по-топличко, но те не са много облечени.

прочети още
15 юли 2020
Защо децата хленчат и как да се справим с това?

Хленченето може да изнерви дори и най-търпеливата майка. То е форма на общуване и децата често го използват в опит да задоволят нуждите си. Понякога тези нужди са прости, като „Искам да нося розовата си рокля 5-ти ден подред“. Друг път е маскиран начин за комуникация за по-малко очевидни нужди като внимание, глад, сънливост. Когато хленченето огласява къщата ви, трябва да знаете няколко метода, за да си върнете хармонията.

прочети още
7 юли 2020
Имаме само 18 лета с децата си

Лятото е тук и в ума ми се въртят всички вълнуващи планове за нещата, които ще правим с моя мъник. Ще отидем в зоопарка, на плаж и нямам търпение да видя изражението му, когато види светулка за пръв път. Искам да имам възможността да се наслаждаваме заедно на топлите летни вечери, за това планувам да го оставя поне няколко вечери да постои до късно, за да си поиграем на лунна светлина и да хапнем сладолед.

прочети още
6 юли 2020
За и против бибероните

С едно нещо могат да се съгласят всички бебета: смученето на нещо е страхотно - всъщност новородените използват този рефлекс като един от най-добрите начини да намерят утеха. От практическа гледна точка биберонът е в краткия списък с неща, които могат да дадат на вскички спокойствие и тишина. Но преди да си накупите дузина залъгалки, научете за плюсовете и минусите на използването на биберон, за да определите дали е подходящо за вашето бебе.

прочети още
29 юни 2020
Съвети за лека и здравословна бременност

Вече знаеш, че си бременна и със сигурност си безгранично щастлива. Това е период, който носи незабравими емоции! Доброто здравословно състояние по време на бременност е важно за теб и за бебето.

прочети още
25 юни 2020
Основни навици, които децата до 3 години да усъвършенстват

Малките деца растат и се развиват изключително бързо, а мозъкът им в тази възраст е способен да поглъща много информация ако е предоставена достъпно. След 3 годишна възраст те са развили личността си и би трябвало да уважаваме както тях, така и волята им. Но дотогава нашата задача е да формираме няколко основни навика у тях.

прочети още
27 ноември 2019
Polartec® Alpha® - съхранява топлината, запазва природата

Защо термоизолацията на Polartec® Alpha® е отлична и как тази тъкан помага за съхранение на ресурсите и запазването на природата?

прочети още