Златното триминутно правило за родители

Златното триминутно правило за родители
5 октомври 2020

Колко време прекарвате с детето си всеки ден, след като се приберете у дома?
На практика са нужни около 30-40 минути да приготвите вечеря, около 15 да му прочетете приказка и един кратък миг, в който да го целунете за лека нощ.

Според експертите, между всеки от тези периоди има поне по 3 минути, които може да се окажат далеч по важни за детето. Именно те са от значение да изградите доверие и взаимност с детето си и то да продължи да съществува и по-късно в живота му, когато стане тинейджър и зрял човек.

Как точно да използвате триминутното правило, за да постигнете разбирателство и хармония с детето си?

Лесно е!

Според триминутното правило, всеки път, когато се засечете с детето си, трябва да реагирате така, сякаш не сте се виждали от дълго време (дори, да сте се срещнали преди 5 минути).

При тези срещи е най-добре нивото на вашите очи да е на нивото на очите на детето, след което да го прегърнете и да останете с него поне 3 минути. В тези моменти на близост го попитайте какво се е случило, докато не сте били заедно. Особено важно е да следвате това правило, когато взимате детето от детската градина или от училище.

Защо това е необходимо?

Според психолозите, в първите минути на срещата ви с детето, то е най-предразположено да ви разкаже максимално много за онова, което се е случило през деня и за преживяванията си. В този момент то все още помни всичко или почти всичко.

Последствия от пренебрегването на триминутното правило:

На първо място те варират в зависимост от характера на детето.

Децата могат да говорят за нещата, които ги вълнуват, непосредствено след като са се случили. С течение на времето някои факти избледняват и децата ги забравят, а други започват да им се струват маловажни, макар да се споменават. В тези случаи децата биха могли да пропуснат да споделят с родителите си важни неща.

Друга последица от пренебрегването на триминутното правило е, че някои деца не спират да говорят, без да се съсредоточават особено в заобикалящата ги среда и без да изискват вниманието на околните. Те може би ще споделят много важни неща, но е вероятно родителите да не ги отбележат, защото възприемат говорещото дете като фонов шум.

Препоръки:

Важно е да се отбележи, че триминутното правило не означава, че трябва да прекарате само три минути на ден с детето си. Правилото се отнася до онези моменти, в които контактувате с детето си веднага след като сте се срещнали, за да сте сигурни, че то е добре, а то от своя страна да знае, че в тези няколко минути може да ви каже нещо важно.

За да постигнете пълно разбиране с детето си, следвайте тези препоръки:

-          Всеки ден посвещавайте известно време, за да правите неща, които и вие, и детето ви харесвате и от които се интересувате.

-          Покажете на детето си, че го чувате. Това може да стане като повторите онова, което то ви е казало, така ще сте сигурни, че сте го разбрали правилно.

-          Не се преструвайте и не преигравайте.

-          След като приключи една тема, след малко се върнете към нея под претекст, че не си спомняте за какво сте си говорили. Така ще проверите дали детето не си измисля.

-          Не се впускайте в прекалено дълги обяснения и не позволявайте и на децата да се впускат в такива.

-          Ако сте на различно мнение е достатъчно да кажете:  „Добре, разбирам, че не си съгласен/на с мен. Имаш право.“

 

 

 

 

 

 

 

Източник: Purvite7

13 октомври 2020
Ползи от пелените за многократна употреба

Светът се променя, развива се и взима само най-доброто от вековете. Ето защо и пелените за многократна употреба се връщат отново, но този път по-удобни, с по-атрактивен и променен дизайн.

прочети още
23 септември 2020
Как музиката влияе върху развитието на децата

Децата и музиката вървят ръка за ръка, а пеeнeто, пляскането с ръце и танците са част от естествения им език, защото те са по-чувствителни към ритъма на музиката от възрастните.

прочети още
14 септември 2020
Какви домашни задължения трябва да имат децата от 3 до 7 години?

Много родители смятат, че ако дават на децата да вършат домакинска работа, това ще им отнеме много време от най-безгрижните години в живота. От друга страна, психолозите смятат, че когато на децата се даде възможност да помагат вкъщи, те се чувстват като пълноценни членове на семейството, научават се да бъдат независими и свикват да не се плашат от отговорността.

прочети още
8 септември 2020
Митове за детския сън

Ето тритe най-известни мита за детския сън.

прочети още
31 август 2020
Какво наследяват децата от майките си и какво от бащите си?

Много родители си задават въпроси за това на кого прилича детето им, кои черти и особености е наследило от един от родителите.

прочети още
19 август 2020
Какво е любов според децата?

Този въпрос задали на деца от 4 до 8 години. Отговорите, които получили били по-смислени и по-дълбоки, отколкото някой е можел да очаква

прочети още
10 август 2020
ВЪЗРАСТОВИТЕ КРИЗИ ПРИ ДЕЦАТА НА 1, 3 И 7 ГОДИНИ

Психиката на детето в процеса на развитие минава през определени етапи, които се наричат ​​критични периоди. Защо критични? Защото в тези възрастови интервали съществуват противоречия във вътрешното състояние на детето, разминаване между неговите желания и възможности и необходимостта му от утвърждаване в отношенията със семейството и околните.

прочети още
29 юли 2020
Бебешка баня

Имате всички основни бебешки принадлежности, детската стая е подготвена и се прибрахте с новороденото си у дома от болницата. Всичко е толкова прекрасно. Но когато дойде време за първата баня на бебето, изведнъж изникват много въпроси. Кога трябва да го изкъпем и колко често, каква е правилната температура на водата? Не се притеснявайте. Ще ви разкажем за най-важното, за да ви подготвим за първата баня на бебето и след това.

прочети още
22 юли 2020
За децата и книгите

Четенето е една страхотна възможност да прекарате приятни мигове с малчуганите си, а така ще породите у тях нестихваща любов и страст към книгите.

прочети още
20 юли 2020
Колко градуса трябва да е в стаята на новородено?

Според повечето педиатри, температурата в стаята на бебчето трябва да е около 20-22 градуса. Някои деца предпочитат да са на по-хладно, когато са добре облечени и завити. Други се чувстват добре, ако в стаята е по-топличко, но те не са много облечени.

прочети още
15 юли 2020
Защо децата хленчат и как да се справим с това?

Хленченето може да изнерви дори и най-търпеливата майка. То е форма на общуване и децата често го използват в опит да задоволят нуждите си. Понякога тези нужди са прости, като „Искам да нося розовата си рокля 5-ти ден подред“. Друг път е маскиран начин за комуникация за по-малко очевидни нужди като внимание, глад, сънливост. Когато хленченето огласява къщата ви, трябва да знаете няколко метода, за да си върнете хармонията.

прочети още
7 юли 2020
Имаме само 18 лета с децата си

Лятото е тук и в ума ми се въртят всички вълнуващи планове за нещата, които ще правим с моя мъник. Ще отидем в зоопарка, на плаж и нямам търпение да видя изражението му, когато види светулка за пръв път. Искам да имам възможността да се наслаждаваме заедно на топлите летни вечери, за това планувам да го оставя поне няколко вечери да постои до късно, за да си поиграем на лунна светлина и да хапнем сладолед.

прочети още
6 юли 2020
За и против бибероните

С едно нещо могат да се съгласят всички бебета: смученето на нещо е страхотно - всъщност новородените използват този рефлекс като един от най-добрите начини да намерят утеха. От практическа гледна точка биберонът е в краткия списък с неща, които могат да дадат на вскички спокойствие и тишина. Но преди да си накупите дузина залъгалки, научете за плюсовете и минусите на използването на биберон, за да определите дали е подходящо за вашето бебе.

прочети още
29 юни 2020
Съвети за лека и здравословна бременност

Вече знаеш, че си бременна и със сигурност си безгранично щастлива. Това е период, който носи незабравими емоции! Доброто здравословно състояние по време на бременност е важно за теб и за бебето.

прочети още
25 юни 2020
Основни навици, които децата до 3 години да усъвършенстват

Малките деца растат и се развиват изключително бързо, а мозъкът им в тази възраст е способен да поглъща много информация ако е предоставена достъпно. След 3 годишна възраст те са развили личността си и би трябвало да уважаваме както тях, така и волята им. Но дотогава нашата задача е да формираме няколко основни навика у тях.

прочети още
27 ноември 2019
Polartec® Alpha® - съхранява топлината, запазва природата

Защо термоизолацията на Polartec® Alpha® е отлична и как тази тъкан помага за съхранение на ресурсите и запазването на природата?

прочети още