Ползи от пелените за многократна употреба

Ползи от пелените за многократна употреба
13 октомври 2020

Много често, докато бебето не се роди, родителите не знаят какво точно да очакват. И когато то вече стане член на семейството, се сблъскват с първите си опити да сменят правилно пелените…

Но през последните 20 години у нас навлязоха пелените за еднократна употреба. И за съвсем кратко те до такава степен станаха част от общата представа за бебето и неговите нужди, че родителите рядко дори допускат друга идея да мине през ума им.

Но задавали ли сте си въпроса защо именно през последните 20 години все по-често децата се научават да ходят до тоалетна до 3-4 годишна възраст? А дали нещата са били същите, когато вие сте били бебета? Едва ли…

Не е ли тогава в основата на тази неспособност да се разпознават собствените физиологични нужди пелените за еднократна употреба?
Това не означа, че е нужно майките да се връщат десетилетия назад, когато, за да бъде повито бебето, се е използвал тензух. Никак даже!

Светът се променя, развива се и взима само най-доброто от вековете. Ето защо и пелените за многократна употреба се връщат отново, но този път по-удобни, с по-атрактивен и променен дизайн.

Ползи от пелените за многократна употреба:

Здраве

Спорно е доколко пелените за еднократна употреба са безвредни за бебето. Установено е, че гелът, който всъщност желира течността, е изтеглен от тампоните, които използват жените, заради риска от токсичен шок. Каква тогава може да бъде гаранцията, че той няма да окаже негативно влияние и върху бебето?

Финанси

Макар че пелените за многократна употреба изглеждат по-скъпи, след подробна калкулация ще установите, че всъщност са по-изгодният вариант от финансова гледна точка. За тях ще дадете повечко пари в началото, но оттам нататък те остават ваши и няма да има нужда да ги сменяте. Докато пелените за еднократна употреба са привидно по-евтини, но ако ги сметнете за целия период, ще се окаже, че ще дадете в пъти повече за тях.

По-лесно отучване

Сега следва да се запитаме защо пелените за еднократна употреба са причината децата да се научават да използват гърне толкова късно. А обяснението е много простичко – памучните пелени поддържат влагата, докато пелените за еднократна употреба я абсорбират.

 

В първия случай децата имат възможността да почувстват неприятното усещане, което тя създава и да свържат нуждата от изхождане с нея. Във втория случаи не се случва нищо от това. Ето защо и децата, гледани с пелени за многократна употреба само на няколко месеца се научават да ходят до тоалетна. Във втория – майките много често дори и не опитват да сложат детето на гърне преди да е навършило годинка.

Околната среда

Околната среда е онова нещо, за което никой никога не се замисля. От апатия, незаинтересованост, или от липса на вяра, че може да промени нещо… И вие ли сте от хората, които не вярват? А знаете ли, че само за една година изхвърлените пелени (за еднократна употреба) от едно единствено бебе възлизат на около тон? Още ли не вярвате, че можете да промените нещо? Около 80% от семействата в развитите държави използват именно тях, за да повиват децата си. А разграждането на тези пелени отнема между 250 и 500 години. Но това не е всичко…

Те са вредни не само защото за разграждането им отнема твърде много време, но и самото им производство нанася големи щети на природата. За направата им се изсичат милиони дървета, а при избелването им се отделят токсични вещества.

Това не значи, че за изработката на пелени за многократна употреба не вреди на околната среда, но все пак негативните последствия са значително по-малко. Освен това, една пелена може да се използва отново и отново.

Недостатъци:

Ще бъде мокро

Несъмнено с тези пелени детето ще бъде много по-често мокро. Ето защо е редно да се преобува веднага, щом се изходи в тях. Дори само урината, ако се задържи твърде дълго, може да предизвика възпаление на кожичката, или дори подсичане. Най-често този проблем ще се появява, когато излизате на разходка или за по-дълъг период от вкъщи.

Пране, пране, пране…

Ако се насочите към пелените за многократна употреба, ще трябва да сте наясно, че ще перете наистина много често. И все пак улеснение е, че всяка една пелена може да бъде изпрана съвсем спокойно в пералнята, което значително ви облекчава.

Какво ще предпочетете вие – решавате сами. Но си струва да се замислите!

 

 

 

 

Източник: mamaitati.com

5 октомври 2020
Златното триминутно правило за родители

Колко време прекарвате с детето си всеки ден, след като се приберете у дома? На практика са нужни около 30-40 минути да приготвите вечеря, около 15 да му прочетете приказка и един кратък миг, в който да го целунете за лека нощ.

прочети още
23 септември 2020
Как музиката влияе върху развитието на децата

Децата и музиката вървят ръка за ръка, а пеeнeто, пляскането с ръце и танците са част от естествения им език, защото те са по-чувствителни към ритъма на музиката от възрастните.

прочети още
14 септември 2020
Какви домашни задължения трябва да имат децата от 3 до 7 години?

Много родители смятат, че ако дават на децата да вършат домакинска работа, това ще им отнеме много време от най-безгрижните години в живота. От друга страна, психолозите смятат, че когато на децата се даде възможност да помагат вкъщи, те се чувстват като пълноценни членове на семейството, научават се да бъдат независими и свикват да не се плашат от отговорността.

прочети още
8 септември 2020
Митове за детския сън

Ето тритe най-известни мита за детския сън.

прочети още
31 август 2020
Какво наследяват децата от майките си и какво от бащите си?

Много родители си задават въпроси за това на кого прилича детето им, кои черти и особености е наследило от един от родителите.

прочети още
19 август 2020
Какво е любов според децата?

Този въпрос задали на деца от 4 до 8 години. Отговорите, които получили били по-смислени и по-дълбоки, отколкото някой е можел да очаква

прочети още
10 август 2020
ВЪЗРАСТОВИТЕ КРИЗИ ПРИ ДЕЦАТА НА 1, 3 И 7 ГОДИНИ

Психиката на детето в процеса на развитие минава през определени етапи, които се наричат ​​критични периоди. Защо критични? Защото в тези възрастови интервали съществуват противоречия във вътрешното състояние на детето, разминаване между неговите желания и възможности и необходимостта му от утвърждаване в отношенията със семейството и околните.

прочети още
29 юли 2020
Бебешка баня

Имате всички основни бебешки принадлежности, детската стая е подготвена и се прибрахте с новороденото си у дома от болницата. Всичко е толкова прекрасно. Но когато дойде време за първата баня на бебето, изведнъж изникват много въпроси. Кога трябва да го изкъпем и колко често, каква е правилната температура на водата? Не се притеснявайте. Ще ви разкажем за най-важното, за да ви подготвим за първата баня на бебето и след това.

прочети още
22 юли 2020
За децата и книгите

Четенето е една страхотна възможност да прекарате приятни мигове с малчуганите си, а така ще породите у тях нестихваща любов и страст към книгите.

прочети още
20 юли 2020
Колко градуса трябва да е в стаята на новородено?

Според повечето педиатри, температурата в стаята на бебчето трябва да е около 20-22 градуса. Някои деца предпочитат да са на по-хладно, когато са добре облечени и завити. Други се чувстват добре, ако в стаята е по-топличко, но те не са много облечени.

прочети още
15 юли 2020
Защо децата хленчат и как да се справим с това?

Хленченето може да изнерви дори и най-търпеливата майка. То е форма на общуване и децата често го използват в опит да задоволят нуждите си. Понякога тези нужди са прости, като „Искам да нося розовата си рокля 5-ти ден подред“. Друг път е маскиран начин за комуникация за по-малко очевидни нужди като внимание, глад, сънливост. Когато хленченето огласява къщата ви, трябва да знаете няколко метода, за да си върнете хармонията.

прочети още
7 юли 2020
Имаме само 18 лета с децата си

Лятото е тук и в ума ми се въртят всички вълнуващи планове за нещата, които ще правим с моя мъник. Ще отидем в зоопарка, на плаж и нямам търпение да видя изражението му, когато види светулка за пръв път. Искам да имам възможността да се наслаждаваме заедно на топлите летни вечери, за това планувам да го оставя поне няколко вечери да постои до късно, за да си поиграем на лунна светлина и да хапнем сладолед.

прочети още
6 юли 2020
За и против бибероните

С едно нещо могат да се съгласят всички бебета: смученето на нещо е страхотно - всъщност новородените използват този рефлекс като един от най-добрите начини да намерят утеха. От практическа гледна точка биберонът е в краткия списък с неща, които могат да дадат на вскички спокойствие и тишина. Но преди да си накупите дузина залъгалки, научете за плюсовете и минусите на използването на биберон, за да определите дали е подходящо за вашето бебе.

прочети още
29 юни 2020
Съвети за лека и здравословна бременност

Вече знаеш, че си бременна и със сигурност си безгранично щастлива. Това е период, който носи незабравими емоции! Доброто здравословно състояние по време на бременност е важно за теб и за бебето.

прочети още
25 юни 2020
Основни навици, които децата до 3 години да усъвършенстват

Малките деца растат и се развиват изключително бързо, а мозъкът им в тази възраст е способен да поглъща много информация ако е предоставена достъпно. След 3 годишна възраст те са развили личността си и би трябвало да уважаваме както тях, така и волята им. Но дотогава нашата задача е да формираме няколко основни навика у тях.

прочети още
27 ноември 2019
Polartec® Alpha® - съхранява топлината, запазва природата

Защо термоизолацията на Polartec® Alpha® е отлична и как тази тъкан помага за съхранение на ресурсите и запазването на природата?

прочети още