Aроматерапия

Aроматерапия
19 ноември 2020

Ароматерапията е изкуството да се използват етерични масла, за да се балансира здравето. Обикновено маслата се нанасят в основен крем, лосион или масло и се смесват от квалифициран терапевт. Ако посетите клиниката, най-обичайният начин на приложение е чрез масаж. Терапевтичните етерични масла преминават през кожата в много малки количества, за да извършат оздравителния процес! В основен лосион или масло обикновено добавяме до 30 капки етерични масла, специално подбрани за специфични лечебни ефекти върху тялото. За малки деца и бебета обикновено намаляваме количеството етерично масло.

Ето няколко съвета от ароматерапевти за три детски състояния,  които могат да бъдат повлияни от терапия с етерични масла.


Болест при пътуване

На децата често им прилошава докато пътуват, като един от първите симптоми е бледия цвят, придружен от това, че детето е необичайно тихо и може би изпитва гадене, световъртеж, главоболие и умора. Диетата може да помогне тук, като дадете на детето лека протеинова храна преди пътуването и ограничите газираните напитки. Шоколадът и сладките също трябва да се избягват. Опаковайте много играчки, за да отвличате вниманието на детето си по време на пътя.
Препоръчителни етерични масла: Aniba rosaeodora (розово дърво), Chamaemelum nobile (лайка римска), Citrus aurantium var. sinensis (портокал, сладък), Citrus limon (лимон), Citrus bergamia (бергамот), Santalum album (сандалово дърво), Zingiber officinale (джинджифил)

Безсъние

Няма нищо толкова изтощително, колкото това да будуваш цяла нощ, за да гледаш  дете, което не може да заспи! Може да има много причини, поради които детето се буди през нощта и всички те трябва да бъдат проверени, както и да се провежда ароматерапевтично лечение.
Обикновено топъл душ преди лягане с използване на масла като Cananga odorata (иланг иланг), Origanum majorana (майорана, сладка) и Santalum album (сандалово дърво) може да бъде много полезна. Също така сложете малко масла върху кърпичка и ги пъхнете под калъфката. Ако детето ви обикновено е енергично, нежният масаж след вечерната му баня е чудесен начин да се отпусне. Лавандулата, ако се използва в излишък, може да предизвика разсънване, затова винаги използвайте само 1 или 2 капки (максимум) за деца.

 

Изблици на раздразнение

Редовните изблици се нуждаят от редовно внимание. Това означава да прекарвате известно време всеки ден в разговор с детето си, може би да масажирате гърба или ръцете му и като цяло да премахнете натрупването на стрес. Ако детето ви не може да говори с вас, защото е твърде малко, това не означава, че няма да разпознае успокояващия тон в гласа ви. Къпането с етерични масла е релаксиращо, а съхранението на кърпичка със същите масла в в джоба на палтото ви може да ви помогне в супермаркета. Вашето дете ще свързва "приятната" миризма с моменти, прекарани в хармония с вас.
Препоръчителни масла са Cananga odorata (иланг иланг) и Citrus reticulata (мандарина).

3 декември 2020
Коледни легенди

На празника Дядо Коледа трябва да посети 842 милиона домове, а за да дари всички с подаръци, той трябва да мине през около 800 къщи на секунда.

прочети още
2 декември 2020
Как да свалим температурата без лекарства

Всички сме съгласни, че колкото по-малко лекарства приемат децата ни, толкова по-добре. Особено в случаите, когато може да се мине и без тях.

прочети още
26 ноември 2020
Коледни сладки за деца

Няма нищо по-хубаво от това да включите децата в приготвянето на нещо вкусничко, но то трябва да е достатъчно лесно, за да могат да участват. Също така трябва да бъде максимално изчистено от изкуствени оцветители и всякакви, вредни за малките палавници, добавки

прочети още
17 ноември 2020
Медитация за деца

Ползите от медитацията включват изграждане на самочувтвие, справяне със срамежливостта, както и подобряване на креативността и концентрацията. Днешните деца са изправени пред напрегнато ежедневие, а проблеми като депресия и тревожност, засягат едно на всеки десет деца.

прочети още
4 ноември 2020
Здравословно хранене през есента

Всяко дете обича лакомства. Но за да е здраво и енергично едно дете, менюто му трябва да е разнообразно и здравословно.

прочети още
13 октомври 2020
Ползи от пелените за многократна употреба

Светът се променя, развива се и взима само най-доброто от вековете. Ето защо и пелените за многократна употреба се връщат отново, но този път по-удобни, с по-атрактивен и променен дизайн.

прочети още
5 октомври 2020
Златното триминутно правило за родители

Колко време прекарвате с детето си всеки ден, след като се приберете у дома? На практика са нужни около 30-40 минути да приготвите вечеря, около 15 да му прочетете приказка и един кратък миг, в който да го целунете за лека нощ.

прочети още
23 септември 2020
Как музиката влияе върху развитието на децата

Децата и музиката вървят ръка за ръка, а пеeнeто, пляскането с ръце и танците са част от естествения им език, защото те са по-чувствителни към ритъма на музиката от възрастните.

прочети още
14 септември 2020
Какви домашни задължения трябва да имат децата от 3 до 7 години?

Много родители смятат, че ако дават на децата да вършат домакинска работа, това ще им отнеме много време от най-безгрижните години в живота. От друга страна, психолозите смятат, че когато на децата се даде възможност да помагат вкъщи, те се чувстват като пълноценни членове на семейството, научават се да бъдат независими и свикват да не се плашат от отговорността.

прочети още
8 септември 2020
Митове за детския сън

Ето тритe най-известни мита за детския сън.

прочети още
31 август 2020
Какво наследяват децата от майките си и какво от бащите си?

Много родители си задават въпроси за това на кого прилича детето им, кои черти и особености е наследило от един от родителите.

прочети още
19 август 2020
Какво е любов според децата?

Този въпрос задали на деца от 4 до 8 години. Отговорите, които получили били по-смислени и по-дълбоки, отколкото някой е можел да очаква

прочети още
10 август 2020
ВЪЗРАСТОВИТЕ КРИЗИ ПРИ ДЕЦАТА НА 1, 3 И 7 ГОДИНИ

Психиката на детето в процеса на развитие минава през определени етапи, които се наричат ​​критични периоди. Защо критични? Защото в тези възрастови интервали съществуват противоречия във вътрешното състояние на детето, разминаване между неговите желания и възможности и необходимостта му от утвърждаване в отношенията със семейството и околните.

прочети още
29 юли 2020
Бебешка баня

Имате всички основни бебешки принадлежности, детската стая е подготвена и се прибрахте с новороденото си у дома от болницата. Всичко е толкова прекрасно. Но когато дойде време за първата баня на бебето, изведнъж изникват много въпроси. Кога трябва да го изкъпем и колко често, каква е правилната температура на водата? Не се притеснявайте. Ще ви разкажем за най-важното, за да ви подготвим за първата баня на бебето и след това.

прочети още
22 юли 2020
За децата и книгите

Четенето е една страхотна възможност да прекарате приятни мигове с малчуганите си, а така ще породите у тях нестихваща любов и страст към книгите.

прочети още
20 юли 2020
Колко градуса трябва да е в стаята на новородено?

Според повечето педиатри, температурата в стаята на бебчето трябва да е около 20-22 градуса. Някои деца предпочитат да са на по-хладно, когато са добре облечени и завити. Други се чувстват добре, ако в стаята е по-топличко, но те не са много облечени.

прочети още
15 юли 2020
Защо децата хленчат и как да се справим с това?

Хленченето може да изнерви дори и най-търпеливата майка. То е форма на общуване и децата често го използват в опит да задоволят нуждите си. Понякога тези нужди са прости, като „Искам да нося розовата си рокля 5-ти ден подред“. Друг път е маскиран начин за комуникация за по-малко очевидни нужди като внимание, глад, сънливост. Когато хленченето огласява къщата ви, трябва да знаете няколко метода, за да си върнете хармонията.

прочети още
7 юли 2020
Имаме само 18 лета с децата си

Лятото е тук и в ума ми се въртят всички вълнуващи планове за нещата, които ще правим с моя мъник. Ще отидем в зоопарка, на плаж и нямам търпение да видя изражението му, когато види светулка за пръв път. Искам да имам възможността да се наслаждаваме заедно на топлите летни вечери, за това планувам да го оставя поне няколко вечери да постои до късно, за да си поиграем на лунна светлина и да хапнем сладолед.

прочети още
6 юли 2020
За и против бибероните

С едно нещо могат да се съгласят всички бебета: смученето на нещо е страхотно - всъщност новородените използват този рефлекс като един от най-добрите начини да намерят утеха. От практическа гледна точка биберонът е в краткия списък с неща, които могат да дадат на вскички спокойствие и тишина. Но преди да си накупите дузина залъгалки, научете за плюсовете и минусите на използването на биберон, за да определите дали е подходящо за вашето бебе.

прочети още
29 юни 2020
Съвети за лека и здравословна бременност

Вече знаеш, че си бременна и със сигурност си безгранично щастлива. Това е период, който носи незабравими емоции! Доброто здравословно състояние по време на бременност е важно за теб и за бебето.

прочети още
25 юни 2020
Основни навици, които децата до 3 години да усъвършенстват

Малките деца растат и се развиват изключително бързо, а мозъкът им в тази възраст е способен да поглъща много информация ако е предоставена достъпно. След 3 годишна възраст те са развили личността си и би трябвало да уважаваме както тях, така и волята им. Но дотогава нашата задача е да формираме няколко основни навика у тях.

прочети още
27 ноември 2019
Polartec® Alpha® - съхранява топлината, запазва природата

Защо термоизолацията на Polartec® Alpha® е отлична и как тази тъкан помага за съхранение на ресурсите и запазването на природата?

прочети още