За и против бибероните

За и против бибероните
6 юли 2020

С едно нещо могат да се съгласят всички бебета: смученето на нещо е страхотно - всъщност новородените използват този рефлекс като един от най-добрите начини да намерят утеха. От практическа гледна точка биберонът е в краткия списък с неща, които могат да дадат на вскички спокойствие и тишина. Но преди да си накупите дузина залъгалки, научете за плюсовете и минусите на използването на биберон, за да определите дали е подходящо за вашето бебе.

Нека първо видим предимствата, преди да се запознаем и с техните недостатъци.

 1. Може да помогнат за успокояване на коликите
  Сукателният рефлекс носи усещане за ситост и успокоява бебето. Опитайте да контролирате коликите, като дадете на бебето биберон.
 2. Отвличане на вниманието
  Има моменти, в които бебетата са просто „кисели“ и нищо не може да им оправи настроението. Биберонът би бил полезен за разсейване и за подобряване на настроението.
 3. Облекчаване на болката
  Не е известно как, но се смята, че стимулирането на сукателният рефлекс облекчава болката. Поради тази причина се препоръчва да се дава биберон, преди да се проведе каквато и да е медицинска процедура.  
 4. Помага при пътуване със самолет
  Някои родители се страхуват да се качат на самолет с бебето си, тъй като резките промени в налягането на въздуха по време на полет карат ушите да заглъхват. За бебетата това е зловещо усещане, което в крайна сметка води до нервно и плачещо дете. Биберонът е изключително полезен в такава ситуация, тъй като нормализира налягането в ухото.
 5. Помагат на недоносените бебета
  Преждевременно родените бебета нямат добре развит сукателен рефлекс. Изследвания показват, че нехранителното сукане помага на недоносеното бебе да подобри рефлекса си, който е много важен за кърменето.

Нека сега разгледаме накратко как бибероните могат да бъдат неизгодни.

 1. Объркване при кърмене
  Ако новородено бебе постоянно използва биберон, то ще намира затруднения да суче от гърдата правилно. Проучване установи, че тези бебета са кърмени по-рядко от майките си.
 2. Въздейства върху здравето на зъбките
  Дългосрочната употреба на биберон може да повлияе на здравето на зъбите и устната кухина на бебето. Тези, които използват биберони на възраст над четири години, показват неблагоприятни ефекти като неправилно подреждане на постоянни зъби. Бебетата, които използват захарни или медени биберони, са изложени на по-висок риск от зъбен кариес и орални инфекции.
 3. Риск от инфекции на ушите
  Замърсените и нечисти биберони могат да прехвърлят бактерии от устата в средното ухо, което води до заболяване на ухото, наречено отит.

Бибероните имат своите недостатъци, но предимствата им ги превишават. Биберонът е най-доброто решение, когато бебето ви е недоволно и не можете да го укротите. Дори работи чудесно като алтернатива, ако бебето ви търси гърда само за успокояване,а не за хранене. Когато се използва правилно, биберонът се превръща в отличен родителски инструмент, който ви спестява много безсънни нощи.

13 октомври 2020
Ползи от пелените за многократна употреба

Светът се променя, развива се и взима само най-доброто от вековете. Ето защо и пелените за многократна употреба се връщат отново, но този път по-удобни, с по-атрактивен и променен дизайн.

прочети още
5 октомври 2020
Златното триминутно правило за родители

Колко време прекарвате с детето си всеки ден, след като се приберете у дома? На практика са нужни около 30-40 минути да приготвите вечеря, около 15 да му прочетете приказка и един кратък миг, в който да го целунете за лека нощ.

прочети още
23 септември 2020
Как музиката влияе върху развитието на децата

Децата и музиката вървят ръка за ръка, а пеeнeто, пляскането с ръце и танците са част от естествения им език, защото те са по-чувствителни към ритъма на музиката от възрастните.

прочети още
14 септември 2020
Какви домашни задължения трябва да имат децата от 3 до 7 години?

Много родители смятат, че ако дават на децата да вършат домакинска работа, това ще им отнеме много време от най-безгрижните години в живота. От друга страна, психолозите смятат, че когато на децата се даде възможност да помагат вкъщи, те се чувстват като пълноценни членове на семейството, научават се да бъдат независими и свикват да не се плашат от отговорността.

прочети още
8 септември 2020
Митове за детския сън

Ето тритe най-известни мита за детския сън.

прочети още
31 август 2020
Какво наследяват децата от майките си и какво от бащите си?

Много родители си задават въпроси за това на кого прилича детето им, кои черти и особености е наследило от един от родителите.

прочети още
19 август 2020
Какво е любов според децата?

Този въпрос задали на деца от 4 до 8 години. Отговорите, които получили били по-смислени и по-дълбоки, отколкото някой е можел да очаква

прочети още
10 август 2020
ВЪЗРАСТОВИТЕ КРИЗИ ПРИ ДЕЦАТА НА 1, 3 И 7 ГОДИНИ

Психиката на детето в процеса на развитие минава през определени етапи, които се наричат ​​критични периоди. Защо критични? Защото в тези възрастови интервали съществуват противоречия във вътрешното състояние на детето, разминаване между неговите желания и възможности и необходимостта му от утвърждаване в отношенията със семейството и околните.

прочети още
29 юли 2020
Бебешка баня

Имате всички основни бебешки принадлежности, детската стая е подготвена и се прибрахте с новороденото си у дома от болницата. Всичко е толкова прекрасно. Но когато дойде време за първата баня на бебето, изведнъж изникват много въпроси. Кога трябва да го изкъпем и колко често, каква е правилната температура на водата? Не се притеснявайте. Ще ви разкажем за най-важното, за да ви подготвим за първата баня на бебето и след това.

прочети още
22 юли 2020
За децата и книгите

Четенето е една страхотна възможност да прекарате приятни мигове с малчуганите си, а така ще породите у тях нестихваща любов и страст към книгите.

прочети още
20 юли 2020
Колко градуса трябва да е в стаята на новородено?

Според повечето педиатри, температурата в стаята на бебчето трябва да е около 20-22 градуса. Някои деца предпочитат да са на по-хладно, когато са добре облечени и завити. Други се чувстват добре, ако в стаята е по-топличко, но те не са много облечени.

прочети още
15 юли 2020
Защо децата хленчат и как да се справим с това?

Хленченето може да изнерви дори и най-търпеливата майка. То е форма на общуване и децата често го използват в опит да задоволят нуждите си. Понякога тези нужди са прости, като „Искам да нося розовата си рокля 5-ти ден подред“. Друг път е маскиран начин за комуникация за по-малко очевидни нужди като внимание, глад, сънливост. Когато хленченето огласява къщата ви, трябва да знаете няколко метода, за да си върнете хармонията.

прочети още
7 юли 2020
Имаме само 18 лета с децата си

Лятото е тук и в ума ми се въртят всички вълнуващи планове за нещата, които ще правим с моя мъник. Ще отидем в зоопарка, на плаж и нямам търпение да видя изражението му, когато види светулка за пръв път. Искам да имам възможността да се наслаждаваме заедно на топлите летни вечери, за това планувам да го оставя поне няколко вечери да постои до късно, за да си поиграем на лунна светлина и да хапнем сладолед.

прочети още
29 юни 2020
Съвети за лека и здравословна бременност

Вече знаеш, че си бременна и със сигурност си безгранично щастлива. Това е период, който носи незабравими емоции! Доброто здравословно състояние по време на бременност е важно за теб и за бебето.

прочети още
25 юни 2020
Основни навици, които децата до 3 години да усъвършенстват

Малките деца растат и се развиват изключително бързо, а мозъкът им в тази възраст е способен да поглъща много информация ако е предоставена достъпно. След 3 годишна възраст те са развили личността си и би трябвало да уважаваме както тях, така и волята им. Но дотогава нашата задача е да формираме няколко основни навика у тях.

прочети още
27 ноември 2019
Polartec® Alpha® - съхранява топлината, запазва природата

Защо термоизолацията на Polartec® Alpha® е отлична и как тази тъкан помага за съхранение на ресурсите и запазването на природата?

прочети още